Sudokukryss.se

Tips för att lösa sudoku snabbare

Många gillar att lösa sudoku och vi har under flera år dagligen fyllt i sudoku-pussel på våra webbsidor om sudoku.

Att sysselsätta sig med sudoku-pussel är bra träning för hjärnan och ju mer sudoku du löser desto bättre blir du på sudoku.

Om du inte är bekant med sudoku, så här fungerar det enkelt förklarat:

Du får ett rutnät med 9×9 rutor, där sudokus är ordnade i 3×3 lådor (kallade block), ungefär som den här:

Målet är att fylla de tomma rutorna med siffrorna 1 till 9 så att varje rad, kolumn och block innehåller alla nio siffror utan upprepning.

Det var den enkla versionen; sudoku kan vara mycket komplicerat! Det blir ännu svårare när de ordnar dem i 6×6 block, eller lägger till färger till dem.

Sudokus är mina favoritpussel, och sudoku är ett bra exempel på hur jag försöker lösa pussel: Jag använder olika tekniker beroende på vilken typ av pussel det är. Och specifikt för sudoku finns det vissa metoder som fungerar bättre än andra för att lösa sudoku snabbare.

Så idag ska vi gå igenom fem tips för personer som vill bli bättre på sudoku.

5 sudoku-tips

Det första tipset är att känna igen sudoku-mönster. Det låter självklart, men om du inte vet hur sudoku-mönster ser ut kan det vara mycket svårt. Det finns vissa sudoku-tekniker som bygger på mönster, så om du inte känner igen dem alls kommer detta att göra sudoku mycket svårare än vad det behöver vara.

Låt oss först titta på det vanligaste mönstret i sudokus: X-Wing. Det är när vi har två horisontella eller vertikala grupper av tre nummer som båda summerar till samma nummer i mitten:

I det här fallet har vi 9, 6 och 3 för varje grupp uppe till vänster respektive nere till höger, och 17 i mitten .

Det här sudoku är mycket lättare att lösa när du ser detta mönster.

Det här sudoku har två X-Wing-mönster:

Varje kombination av 9:or och 6:or ger 54, och varje kombination av 3:or ger också 54. Och för båda mönstren börjar en grupp i det övre vänstra hörnet och den andra i det nedre högra hörnet.

Ytterligare ett sudoku-mönster som kan vara bra att känna igen är en SwordFish. En SwordFish liknar en X-Wing, förutom att båda grupperna har ett annat mittnummer i stället för att vara lika:

I den här typen av sudoku finns det totalt tre grupper av tre celler som summerar till ett enda tal. I det här fallet 7+7+2= 18, och 8+9+6 = 23.

Detta är ett sudokumönster som kan vara mycket användbart att känna igen, men det finns andra sudokumönster som du också bör lära dig. Här är en omfattande lista från sudokuwiki.org . Om du googlar på sudoku-mönster eller sudoku-tekniker , hittar du mycket mer information om sudoku-tekniker som du kan använda när du löser sudokus!

Det andra tipset är att lära sig några grundläggande sudokutaktiker. Vi kommer bara att gå igenom de viktigaste här: Vi kommer bara att nämna de här: Dubbelkontrollera ditt arbete efter att du har gjort ändringar i sudoku hjälper dig att se till att allt fungerar korrekt innan du fortsätter med nästa steg i den metod du använder. Denna är särskilt viktigt om du har hittat sudoku-mönster eller sudoku-tekniker som involverar specifika nummer. Sudoku-tekniken X-Wing är till exempel otroligt användbar för att lösa sudokus, men den fungerar bara när båda grupperna har samma nummer i mitten . Om du inte dubbelkollade detta innan du gick vidare kan det hända att något senare inte fungerar som det ska. Ibland är sudokus lättare att lösa när du använder sudoku-tekniker som X-Wing eller SwordFish för att "bryta" ett block av sudokus i två mindre block med identiska sudoku-mönster i dem.

Det tredje tipset är att alltid hålla reda på kandidater . Detta innebär att hålla reda på vilket nummer som kan gå in i vilken sudoku-cell som finns vid varje given tidpunkt. Det kan vara så enkelt som att föra en lista över nummer som dyker upp i sudokus, eller så komplicerat som att göra sudoku-specifika kalkylblad.

Detta är viktigt eftersom sudoku-lösningstekniker som X-Wing och SwordFish bygger på att man känner till kandidaterna i sudokucellerna

Låt oss ta denna sudoku med två X-Wing-mönster (se tips 2) . Om du inte visste att 2 var en kandidat för den andra 1:an i det nedre högra hörnet skulle inget av dessa sudokumönster fungera eftersom de båda grupperna delas upp i olika mindre block i stället för ett block med två separata sudokumönster.

Den fjärde sudoku-tipset är att lära sig sudoku-specifika sudoku-lösningsstrategier. Det finns många sudoku-tekniker som du kan använda när du löser sudokus, och många av dem är effektivare än Sudokos regler. Några sudoku-tekniker är Naked/Hidden Subsets , X-Wing och SwordFish .

För att kunna använda dessa sudoku-lösningsstrategier måste du veta vilka nummer som inte kan komma in i varje sudokucell. Detta begrepp är mycket viktigt eftersom det styr sudokus övergripande struktur och hur de fungerar.

Det femte och sista sudokutipset är: Var inte rädd för att experimentera! Du kommer aldrig att lära dig nya tekniker eller upptäcka dina egna om du fortsätter att göra samma sak på samma sätt. Kanske kan sudoku-tekniker som verkar värdelösa för dig nu bli användbara senare, men bara om du är villig att prova dem!

Till exempel kan sudoku-tekniker som Naked/Hidden Subsets vara mycket svåra till en början eftersom de kräver sudoku-specifikt tänkande för att förstå de inblandade sudoku-mönstren. Det tar alltså tid för människor att lära sig sudoku-tekniker, och en annan person som inte har lärt sig dessa specifika sudoku-lösningsstrategier kanske bara hoppar över dem utan att ens prova dem eller undersöka vad de gör.

Så var inte rädd för sudokus! De går att lösa med tillräckligt med tid och tålamod, så gå ut och lös så många sudokus som du kan !

En sudoku-regel som du bör känna till är sudoku-regeln om radbelopp, som säger att varje nummer endast kan förekomma i en sudoku-cell en gång i en sudoku-rad eller -kolumn. Om denna sudoku-regel inte följs kan vissa sudokus inte lösas oavsett hur många sudoku-mönster du har! Så att känna till denna sudoku-regel är mycket användbart eftersom det hjälper dig att lösa fler sudokus !

Ett sista tips för att lösa sudokus snabbare är att bli bättre på matematik ! Även om sudokus inte är matematiska problem i sig , kräver de vanligtvis någon form av logik. Om det till exempel finns tre 1:or i en grupp och två 2:or i ett sudoku, är det mycket troligt att sudoku kräver ett av dessa sudoku-mönster: X-Wing, SwordFish eller Naked/Hidden Subsets.

Att lösa sudokus snabbare kan ibland vara svårt, men om du gör ditt bästa och följer dessa tips samt lär dig sudoku-specifika sudoku-tekniker som Naked/Hidden Subsets bör du lösa sudokus riktigt snabbt !

Andra sajter

Du som är intresserad av sudoku på nätet, kanske också är intresserad av någon av dessa sajter:

En annan sida där du kan spela sudoku

99ord - en kunskapssajt med snabblästa artiklar om massor av ämnen. T.ex. Antikens Grekland, Karl XII och Antarktis

Annonser